Składniki
- 1 kg koniny bez kości (np. zrazówka)
- 20 dag pomidorów
- 2-3 cebule
- ½ kg pieczarek
- 12 dag słoniny
- szklanka oleju
- 5 dag mąki pszennej
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w mące i obsmażyć na oleju. Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć, połączyć z mięsem, pokrojonymi pomidorami oraz roztartym czosnkiem. Podlać winem i dusić do miękkości. Sos przetrzeć przez sito. Oczyszczone grzyby podzielić na ćwiartki, skropić olejem i posypać posiekanym czosnkiem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190°C. Mięso podawać obłożone grzybami i polane sosem wraz z ryżem na sypko i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]
- Mięso ze słoniną przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, paprykę, pieprz oraz sól; dokładnie wymieszać. Rokfor utrzeć […]