Składniki
- 60 dag wątroby ze źrebięcia
- 2 kwaśne jabłka
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 10 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
W rondelku stopić masło. Kłaść oczyszczone z powięzi i błon płaty wątroby, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć do rondelka, dodać obrane i pokrajane w plasterki jabłka, doprowadzić do zagotowania. Przed podaniem posypać wątrobę solą i pieprzem. Wątróbki podawać na gorąco z ziemniakami purée i zestawem surówek albo kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Opłukane i osuszone serce pokrajać w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Panierować w mące, smażyć na margarynie na patelni. Cebulę poszatkować, […]
- Wyszorowany szczoteczką ozór opłukać w wodzie, usunąć gruczoły śluzowe. Przyprawy zmieszać, wymieszać z solą, saletrą i cukrem. Połowę mieszaniny wetrzeć […]
- Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe […]