Przepisy, które zostały poniżej przedstawione, oparte zostały o tradycje rodzimej kuchni polskiej, doświadczenia narodowych kuchni krajów, w których konina stanowiła poważną pozycję w „surowcowym budżecie białka”, a także o dokonania własne autorów. Ze względu na monograficzny charakter wydania, pominięto czynności znane na co dzień gospodyniom domowym.
Przepisy uszeregowano wg. sposobów przyrządzania mięsa. W tekstach poprzedzających poszczególne kategorie, zwrócono uwagę na sposoby przygotowania surowców i poszczególne czynności wykonywane przy obróbce termicznej oraz podano terminologię specjalistyczną. Wstępy zatem do każdej kategorii stanowią rodzaj „kulinarnego abc”. Osoby, będące mistrzami sztuki gastronomicznej mogą je, po prostu pominąć.
Konina po parysku
Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]Szaszłyk z polędwicy II
Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]Pieczeń po myśliwsku
Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]Szaszłyk z polędwicy, szynki i szałwii
Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę […]Kiełbasa serdelowa
Mięso i tłuszcz przepuścić przez maszynkę z siatką pasztetową. Mięso wymieszać z solą i pektosolą, odstawić w chłodne miejsce na […]Szaszłyk tatarski
Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć […]Pieczeń hetmańska
Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać […]Zupa wieśniacza
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować ok. 90 minut, a gdy będzie […]Rumsztyk
Opłukaną i osuszona polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]Ozór w sosie majonezowym
Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut, po czym zdjąć skórę, dodać umyte warzywa oraz przyprawy; […]Gulasz z serca
Opłukane i osuszone serce pokrajać w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Panierować w mące, smażyć na margarynie na patelni. Cebulę poszatkować, […]Kabanos polski
Rostbef i tłuszcz przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką o średnich oczkach, pozostałe składniki – przez siatkę pasztetową. Wymieszać […]Pasztet po krakowsku
Mięso, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować powoli przez 45-60 minut. Osolić w połowie […]Bitki po włosku
Z opłukanego i osuszonego mięsa wykrajać 8 plastrów mięsa. Pobić dokładnie na wilgotnej desce maczanym w wodzie tłuczkiem. Osolić, oprószyć […]Konina w sosie chrzanowym
Włoszczyznę (por, seler, pietruszka, marchewka) umyć, oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, wlać 6 szklanek wody, dodać szczyptę soli i […]